foto vlastní

JEDLÉ DÁRKY: Tentokrát naslano

Na talíři / 12.12.2014

Nelámejte si hlavu se zbytečnými krámy nebo ušlechtilým smetím, darujte něco užitečného. Mnohem příjemnější je oblíbená delikatesa nebo suroviny na oblíbený pokrm.

Otřepané dekorativní kusy nebo další kosmetická sada s vůní po růžích snad ještě nikomu radost neudělaly. Jsem si jistá, že obdarovaný si na vás vzpomene s úsměvem, když doma najde dobrotu od vás.

Tentokrát pro změnu něco slaného

V období Vánoc jsme většinou zahlceni sladkostmi, od cukroví, štoly se sušeným ovocem, přes domácí pralinky, po vánočku. Pro některé z nás je to nejlepší období roku, ale co ti, kteří cukru zrovna neholdují? Máme tady několik tipů na jedlé dárky, které nejsou sladké!

Rizoto mix

Je někdo z vašich blízkých milovníkem italské kuchyně? Pak mu určitě uděláte radost takto připraveným mixem na chutné krémové rizoto.

Rizoto mix. Zdroj fotografie Kateřina Bílková, Generace21

Rizoto mix. Zdroj: Kateřina Bílková, Generace 21

Suroviny:

  • Sklenice s obsahem 500 ml
  • 250 g rýže na rizoto
  • 30 g sušených rajčat, (ne v oleji)
  • 30 g piniových oříšků
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • kus parmezánu (asi 100 g)

Postup:

Navrstvěte suroviny do sklenice v následujícím pořadí: rýže, rajčata, piniové oříšky, tymián. Pro lepší barevný výsledek se hodí užší sklenice. Parmezán, nebo jiný italsky tvrdý sýr, zabalte zvlášť a do odevzdání dárku jej schovejte v lednici.

Chutnou variantou by mohl být stejný mix, ve kterém sušená rajčata zaměníte za sušené houby.

Sýrové pečivo

Plánujete někoho obdarovat lahvinkou dobrého vína? K tomu se přeci perfektně hodí slané pečivo všeho druhu. Nekupujte sáčky plné umělých aromat a konzervantů, udělejte je vlastnoručně a s láskou. Ten, kdo je dostane, rozhodně pozná rozdíl. Sýr můžete zaměnit za parmezán a přidat třeba nakrájené černé olivy. Takto připravené pečivo vám díky obsahu tuku vydrží pár týdnů jako čerstvé.

Slané pečivo se hodí k vínu. Zdroj: Kateřina Bílková, Generace 21

Slané pečivo se hodí k vínu. Zdroj: Kateřina Bílková, Generace 21

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g tvrdého sýra
  • 250 g másla
  • 3 PL zakysané smetany
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 žloutky a 1 vejce na potření
  • sůl
  • sezam, mák nebo kmín na posypání

Postup:

Sýr nastrouhejte a smíchejte s ostatními surovinami. Zpracujte těsto, které zabalte do fólie a dejte na dvě hodinky do lednice. Po odležení těsto rozválejte na 0,3 cm tloušťku a vykrajujete formičkou nebo rádýlkem tvary podle libosti.

Rajčatové pesto

Suroviny:

  • 80 g sušených rajčat nakládaných v oleji
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lístky čerstvé bazalky
  • 120 ml kvalitního olivového oleje
  • 60 g parmezánu
  • 30 g piniových oříšků

Rajčatové pesto. Zdroj fotografie eatingwell.com

Rajčatové pesto. Zdroj: eatingwell.com

Určitě máte v okolí někoho, kdo věcně nestíhá. Zcela jistě se mu bude hodit hotové pesto, které může použít třeba k těstovinám. Existuje snad rychlejší domácí večeře? Můžete rovnou přibalit i těstoviny, ať už domácí nebo koupené.

Postup:

Nejprve osmahněte piniové oříšky nasucho na pánvi. Rajčata, olivový olej a česnek rozdrťte v mixéru. Přidejte oříšky a parmezán a dobře promíchejte. Podle potřeby můžete malinko dochutit solí a pepřem. Pesto v dobře utěsněné skleničce vydrží v lednici minimálně jeden měsíc.

Chilli olej

Ochucený olej se perfektně hodí pro přípravu masa, nebo k těstovinám či do salátu. Pokud nejste příznivci chilli, můžete do oleje naložit třeba tymián nebo rozmarýn.

Suroviny:

  • 300 ml olivového oleje virgin (určeného k tepelné úpravě)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 sušené chilli papričky
  • Láhev s obsahem 300 ml

Ochucený olej. Zdroj fotografie http://bethdunham.ca

Postup:

Česnek a chilli papričky nakrájejte nadrobno, zalejte olivovým olejem a v uzavřené nádobě nechejte nejméně 48 hodin až 14 dní louhovat. Po vylouhování můžeme olej přecedit a do lahve opatrně vložit chilli papričku.

Zkuste být kreativnější a místo dárku, který poputuje nakonec k někomu jinému nebo po pár týdnech do koše, darujte to, co má daná osoba opravdu ráda.

A určitě se podělte o svoje vlastní tipy na jedlé dárky.

 

Zdroj perexové fotografie: Kateřina Bílková, Generace21.

Kateřina Bílková

Kateřina Bílková

Miluju jídlo a psaní o něm je pro mne zajímavé. Toto téma by se mohlo zdát docela zbytečným, ale jídlo ovlivňuje naše zdraví, spokojenost, kulturu a další oblasti života. Je to taky téma veselé, proto o něm ráda budu psát dál.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Jana

    Slané pečivo určitě na vánoce vyzkouším