Jablečná kuchařka na 365 dní? K nezaplacení

Na talíři / 14.12.2014

Máte plnou spíž jablek a nevíte co s nimi? Přestaňte neustále dokola péct štrúdl a vyzkoušejte něco nového. Nebudete litovat.

Jablka jsou tou nejideálnější surovinou pro jakýkoliv způsob tepelné úpravy. Jsou oblíbené, často lokální a co především, celoročně dostupné.  V zimě jsou to pečená jablka nebo křížaly, v létě ovocné saláty a koláče. Bohužel, velké množství lidí si neuvědomuje, jaký poklad se v tomto oblíbeném ovoci skrývá.

Jablečná kuchařka je přesně tou knihou, která vám vytrhne trn z paty, když se budete už třetí víkend za sebou dělat se štrúdlem a rádi byste tento stereotyp obměnili.

Překrásně ladící design kuchařky.

Překrásně ladící design kuchařky.

Jako první vás zaujme svým přebalem. Nemá pevnou deskovou vazbu, jedná se takový pohodlný sešitový styl s omyvatelným, lesklým přebalem, což při vaření určitě oceníte. Kniha vás láká na jablečné recepty pro každý den po celý rok, dále originální nápady a 12 speciálních receptů od slavných šéfkuchařů (Dave Martin, Scott Anderson, Catherine McCord, Mark Fisher,…)

Na začátku knihy najdete obsah, členěný do měsíců a stránku s převody. Konkrétně se jedná o převody lžička/ hrnek – ml/ l a převody hmotností běžných přísad (př. Moučkový cukr – 1 hrnek = 100 g). Mimo to si můžete přečíst krátký článek o jablečných odrůdách, jelikož každý druh jablka nemusí ladit s každou přísadou či pokrmem.

Obsáhlý rejstřík i tabulky s převody.

Obsáhlý rejstřík i tabulky s převody.

Pochopitelně je kuchařka strukturovaná od 1.ledna po 31. prosinec.  Během každého měsíce se představí jeden ze slavných šéfkuchařů s krátkým výčtem svých úspěchů a jedním autorským receptem. Mimo to se v kuchařce náhodně objevují rady a tipy spojené s jablky, jejich historií, odrůdami atp., což je dle mého názoru zajímavým obohacením a rozšířením obzorů v oblasti jablek.

Proč ji koupit?

  • Je to přesně ten typ kuchařky, po které sáhnete, když vám dojdou nápady na různá zpracování jablek
  • Najdete v ní recepty na každý den pro celý rok
  • Nabízí všechny chutě světa.
  • Mimo recepty si můžete rozšířit obzory z oblasti jablek
  • Obsahuje přehledné převodníky, které každá kuchařka uvítá

Co se týče fotografií pokrmů, není pro tuto kuchařku pravidlem, že každý recept musí mít fotografii výsledného pokrmu. Na jednu stranu mi to malinko chybí, jelikož „jím i očima“, nicméně absenci některých fotografií považuji za možnost rozvíjet vlastní kreativitu – co se servírování týče. Stejně jako fotografie, tak ani recepty nejsou systematicky stejně rozloženy. Jedna strana může obsahovat 2 nebo dokonce žádný recept, (Pokud tam není recept, pochopitelně se tam nachází velká fotografie.). To ale nepovažuji za zápor.

Na konci knihy najdete rozsáhlý rejstřík, v němž jsou recepty systematicky rozřazeny na polévky, dezerty, hl. jídla atp.

mandlové sušenky s menší obměnou. Měkkoučké s příchutí jablek.

Mandlovo-jablečné sušenky s menší obměnou. Měkkoučké s příchutí sušených jablek.

Recept: MANDLOVO- JABLEČNÉ PUSINKY

Množství: 16 sušenek

  • 1 1/3 hrnku nasekaných blanšírovaných mandlí popř. dle potřeby

  • 2/3 hrnku cukru

  • 1/2 lžičky mandlového extraktu

  • 2 extra velké bílky

  • 2/3 hrnku křížal nasekaných na jemno

Troubu předehřejte na 160°C a mřížku dejte do středu trouby. Plech vyložte pečicím papírem.

Do robotu dejte mandle s cukrem a mixujte je 45-60 vteřin, nebo až budou najemno. Přidejte mandlový extrakt s bílky a znovu rozmixujte, dokud nebude směs držet pohromadě. Budete možná potřebovat pár kapek vody, aby se přísady spojily v těsto. Mělo by mít konzistenci marcipánu. Je-li drobivé přidejte pár kapek vody, až má hmota konzistenci pasty. Těsto vyklopte s mixéru na pracovní plochu a vpracujte do něj nasekané křížaly.

Těsto  rozdělte na 16 stejně velkých kousků. Ty opatrně vytvarujte do koulí. Pokud se těsto trochu lepí, navlhčete si ruce a pusinky tvarujte teprve potom. Pokud se těsto lepí hodně, je moc vlhké. Umelte proto ještě pár mandlí a vpracujte je po troškách do těsta, až získá tu správnou konzistenci. Koule dejte na plech vyložený pečícím papírem 3-4 cm od sebe. Lehce je stlačte tak, že je rozplácnete do placiček.

Pusinky pečte 12-15 minut, nebo až budou dozlatova a tuhé na dotek. Nechejte je minutu vychladnout a pak je přendejte na drátěnou mřížku, kde vychladnou úplně.

S vánoční atmosférou. tyto  sušenky můžete zařadit do svého repertoáru cukroví.

S vánoční atmosférou. Tyto sušenky můžete zařadit do svého vánočního repertoáru cukroví.

V originále vám mají sušenky vytvořit na povrchu nádherně popraskanou texturu. Nevím, co jsem dělala špatně, každopádně chuťově i vůní byly dokonalé.

Nevím jak vás, ale mě tato kuchařka oslovila na první pohled, a dokonce i na ten druhý. Inspirace pro každý den.

Knihu poskytlo k recenzi KNIHCENTRUM.cz a je možné si ji koupit přímo v e-shopu.

logo_knihcentrum_bilypodklad

 

Zdroj všech fotografií: Kristýna Šopfová, Generace 21

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář