APETIT NA CESTÁCH FRANCIE: Oživte své sny

Na talíři / 5.12.2014

O francouzské kuchyni se říká, že nestačí postupovat podle receptu, ale člověk musí mít určitý talent a cit.

Je to jedna z nejlépe zpracovaných kuchařek, které se mi dosud dostaly do rukou. Na začátku knihy jsou uvedeny jednotlivé regiony Francie a k nim náležící typická jídla a suroviny. Část s recepty je rozdělena do sedmi větších kapitol. Začíná to vydatnými snídaňovými radovánkami, přes nezanedbatelné svačinky, dále recepty z Paříže, venkova a francouzského pobřeží, až k tradičním sýrům, a to nejlepší a nejsladší nakonec.

Při pohledu na obal jsem o volbě prvního receptu neváhala, foto vlastní

Při pohledu na obal jsem o volbě prvního receptu neváhala.

Co odlišuje tuto kuchařskou knihu od ostatních?

Na začátku každé kapitoly je dvojstrana plná zajímavých informací. Nejen historie či původ jednotlivých receptů a jídel, ale také správné podávaní pokrmů, doporučené kombinace s vínem, původní názvy a jejich význam. Dále jsou zde vždy uvedena konkrétní místa nebo restaurace, kde tyto pokrmy najdete, nebo kde se dají koupit originální suroviny, jak je skladovat a mnoho dalších tipu. To vše doplněno originálními fotografiemi z francouzského prostředí.

Skladba kuchařky

Jak jsem již zmínila, každá kapitola je uvedena zajímavou dvoustranou s informacemi z regionu, historie a hlavně současnosti. Některé recepty jsou uvedeny s jejich originálními francouzským jménem, čehož si vážím, protože z překladu by nám někdy mohly vzniknout pěkné nesmysly. Recepty jsou označeny podle obtížnosti a u každého je uveden potřebný čas na přípravu a vaření. Důležité je, ze suroviny použité v receptech jsou z českých zdrojů, tudíž pro každého dostupné. Dále podrobný postup a nesmí chybět skvělá fotografie výsledku vaření. U každého receptu je malý blok obsahující buď malou lekci francouzské kuchyně, nebo originálními tipy a triky.

Zajímavost

Dijonská hořčice, foto vlastní

Dijonská hořčice.

 

Hořčice z vinařské oblasti

„Dijon byl svou hořčicí proslavený už ve 13.století, dodával ji mimo jiné i na královský stůl. Název dijonská hořčice však spíš než o původu vypovídá o výrobním postupu. Jeho cílem je kasička z hnědé hořčice a bílého vína s jemnou konzistencí, která na jazyku lehce štípe.“

Tuto kuchařku jsem si sama sobě nadělila loni k Vánocům. K myšlence vyzkoušet si francouzskou kuchyni mě přivedla dámská dovolená ve francouzské Provence, kterou jsme s mou kamarádkou Lucií pojaly vyloženě jako požitkářskou. Kromě toho jak se říká, láska prochází žaludkem, a to byl u mne druhý důvod, naučit se něco o francouzském vaření a připravit tak mému milému něco „jako od maminky“.

Jakmile jsem kuchařku s přebalem plných makronek viděla, první, co jsem chtěla vyzkoušet byly slavné pařížské makronky. V čase Vánoc se to hodilo a bezprostředně to vyhrálo nad maminčiným tradičním českým cukrovím. A protože Vánoce už zase klepou na dveře, našla jsem ve svém archivu fotografii mého prvního výtvoru a ráda se o ni podělím a přidám samozřejmě ten recept na makronky.

Vyzkoušeli jsme:

Malinové makronky

Suroviny:

  • 115 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 bílky
  • 50 g krupicového cukru
  • Růžové nebo červené potravinářské barvivo

Na náplň:

  • 100 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 g co nekvalitnější bílé čokolády

Mandlovou mouku a moučkový cukr promixujte, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejte přes síto. Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte na tuhý sníh. Na závěr přidejte do sněhu trošku potravinářského barviva.

Poté přidejte do sněhu mandlovou směs a pomalu a lehce promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale měla by se velmi pomalu rozlévat, když těstem projedete vařečkou.

Na tři plechy rozprostřete pečicí papír. Na papír nastříkejte pomocí zdobícího sáčku s hladkou špičkou kolečka o průměru cca 3 cm. Tady bych poradila, že lepší jsou menší kolečka, protože se ještě trošičku roztečou. Poté na každý plech zespoda pěstí poklepejte, aby se makronky srovnaly a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout do té doby, až se na nich utvoří tenký film a při doteku se nebudou lepit.

Předehřejte troubu na 150 °C a makronky pečte 10-12 minut. Nechte vychladnout a naplňte náplní podle chuti.

20131224_133726

Před dokončením.

V kuchařce jsou uvedeny dvě náplně, já jsem si jako náplň zvolila krém z bílé čokolády. Ve smetaně ke šlehání s vyškrábnutou dření z vanilkového lusku rozehřejte bílou čokoládu. Nechte trochu zatuhnout a spojujte vychladlé skořápky makronek.

Foto vlastní

Výsledek.

 

Vydalo: Nakladatelství MF ( BURDA Media 2000 s.r.o.)

Rok vydání: 2013

Cena: 233-269 v internetových knihkupectvích

Musím se přiznat, ze z těch třech plechů, nám toho moc nezbylo. Skořápky se mi trochu roztekly a některé byly tak tenké, že se při sloupnutí z plechu rozpadly. Nicméně ty kousky, které se povedly, nám v ledničce dlouho nevydržely.

Zdroj všech fotografií: Kateřina Bílková, Generace 21

Kateřina Bílková

Kateřina Bílková

Miluju jídlo a psaní o něm je pro mne zajímavé. Toto téma by se mohlo zdát docela zbytečným, ale jídlo ovlivňuje naše zdraví, spokojenost, kulturu a další oblasti života. Je to taky téma veselé, proto o něm ráda budu psát dál.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Mária

    Makronky byly opravdu vynikající , vzhledem úplně ne :-), ale chutí ano !