Jak na perníkovou chaloupku

Na talíři / 4.12.2014

Rádi byste letos udělali blízkým netradiční Mikulášskou nadílku? Co takhle perníková chaloupka?Už to bude druhý rok, co jsem převzala tento vánoční rituál do svých rukou. A víte co je na tom nejkrásnější? Ani tvorba těsta, ani vykrajování ale zdobení a samozřejmě ta vůně. Jedinečná a nezaměnitelná vůně perníkového těsta. Ráda bych se s vámi podělila o své zkušenosti z výroby perníkové chaloupky a doufám, že vás tato vánočně laděná zábava chytne stejně jako mě. Jedinou „věcí“, kterou budete potřebovat je trpělivost (a možná trocha kreativity).

Příprava těsta a zdobení

Vyzkoušela jsem několik variací těst na perníčky, všechny jsou vesměs stejné, liší se v maličkostech. Zde máte verzi, kterou užívám nejčastěji a osvědčila se mi.

Těsto:

  • 700 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • trocha skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g nahřátého medu
  • 50 g másla
  • 4 vejce + 1 rozšlehané na potírání

Do medu rozmíchejte vejce a vlažné rozpuštěné máslo. Pokud nemáte úplně tekutý med, pozvolna si jej rozpusťte v míse a jakmile trochu zchladne, přidejte vejce a máslo. Do další mísy dejte suché přísady, přimíchejte ty tekuté a vypracujte těsto. V lednici je nechte uležet minimálně 2 hodiny (nejlépe do druhého dne). Pak rozválejte na cca 5 mm silný plát a podle šablon vyřezejte stěny, střechu chaloupky a podstavu. Vyřezané tvary pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, před pečením ještě potřete každý tvar rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté  na 180°C asi 7-10 minut.

ŠABLONY

Pokud si budete chtít vyrobit vlastní šablonu je to jedině plus, ovšem pro ty, kdo nejsou v navrhování moc zdatní existuje na internetu velké množství šablon ke stažení. Zde je šablona, kterou jsem si vyrobila já.

POZOR! Při vyřezávání nezapomeňte, že musíte každou stranu vyřezat 2× a nezapomeňte na podstavu ( plocha, na které bude chaloupka přilepená stát).

Co tedy musíte vyřezat? 2× širší stěna chaloupky, 2× užší stěna chaloupky, 2× střecha, 1× podstava

Bílková poleva: 

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička citronové šťávy

Několikrát prosátý cukr (kvůli hrudkám) promíchejte s bílkem a citronovou šťávou dohladka a vzniklou polevou ozdobte a slepte stěny domečku. Pokud se vám bude zdát poleva příliš řídká (zejména pro lepení stěn k sobě) přidejte více cukru.

 Čím ozdobit chaloupku?

Chaloupku můžete ozdobit čímkoliv, co najdete doma. /zdroj: foter.com

Chaloupku můžete ozdobit čímkoliv, co najdete doma. /zdroj: foter.com (Carol Browne, trustypics)

V tomto ohledu můžete být maximálně kreativní. Na chaloupku můžete přilepit prakticky cokoliv, co je jedlé a chutná vám.

Mohou to být:  lentilky, lipo, gumoví medvídci a želé bonbony, cukrářské zdobení (kuličky, vločky, perličky, jedlé třpytky,..), sušené i kandované ovoce (brusinky, rozinky,..), ořechy (plátky mandlí), malé sušenky, atd.

Lepení a zdobení chaloupky krok za krokem

Perníková chaloupka /zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Perníková chaloupka /zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

 Nyní přichází na řadu ta nejdůležitější část, lepení a nazdobení chaloupky. Udělejte si čas, uvařte si kávu a v klidu si užívejte tvoření.

  • Dobrým pomocníkem vám mohou být párátka, díky kterým si k sobě můžete jednotlivé stěny připevnit, ovšem pozor při konzumaci chaloupky.
  • Pro nanášení bílkové polevy můžete  použít plastovou zdobičku na dort.

Doufám, že vše potřebné pro tvorbu perníkové chaloupky jste se dozvěděli a zalíbí se vám to natolik, že se do toho příští rok pustíte znovu.

Zdroj perexové fotografie: foter.com (PetitPlat – Stephanie Kilgast)

Zdroj fotografiích v textu: foter.com (Carol Browne, trustypics); Kristýna Šopfová, Generace 21

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář