Mikrovlnná trouba: pomocník nebo zbytečnost?

Na talíři / 28.11.2014

V moderní uspěchané době si luxus čerstvě uvařené domácí stravy mnoho lidí musí odepřít. Jak to ale doopravdy je s mikrovlnnou troubou?

Mikrovlnná trouba neboli mikrovlnka je v dnešní době naprosto běžnou součástí kuchyňského vybavení. Nicméně i přes technologický vývoj se mezi lidmi objevují pochybnosti, zda je používaní mikrovlnné trouby zdraví prospěšné nebo ne. Abychom si na tuto otázku mohli odpovědět, zkusíme se podívat na to, jak mikrovlnka funguje.

Historie

Mikrovlnná trouba byla sestavena firmou zabývající se výrobou radaru pro vojenské účely. První modely mikrovlnky vznikly v roce 1947. Vzhledem ke své velikosti a ceně byly využívány převážné v komerční sféře. Mikrovlnné trouby pro domácnosti se prodávají od roku 1955, kdy se cena za kus pohybovala kolem 1 300 dolarů.

Zdroj: wired.com

Zdroj: wired.com

Jak to funguje?

Zdroj: army.cz

Zdroj: army.cz

Magnetron je energetický zdroj, který mikrovlnka používá pro vytváření elektromagnetických vln. Tyto elektromagnetické vlny jsou vstřebávány molekulami vody, tuků, cukrů a jinými látkami obsaženými v potravinách, a tímto procesem jsou potraviny zahřívány. Je důležité zmínit, že mikrovlny samy o sobě nebohou rozbít žádnou chemickou vazbu, takže nemohou změnit kvalitu potravin. Bylo také vědecky ověřeno, že mikrovlnky nečiní potraviny v nich ohřívané radioaktivními, ani neprodukují záření způsobující rakovinu.

Zdroj: cosmiq.de

Zdroj: cosmiq.de

Z čeho máme obavy?

Už nějakou dobu se ve společnosti objevují spekulace o škodlivosti mikrovlnky na lidské zdraví. Nejčastěji si lidé nechají namluvit, že potraviny jsou v mikrovlnce vystaveny radiaci neboli ozáření. Záření v mikrovlnce je ovšem neionizující, na rozdíl třeba od rentgenového záření. Další obavou je nebezpečí úniku tohoto záření do okolí a tím nám přímo škodit. Znovu, toto záření není člověku nijak škodlivé. Strach z mikrovlnky je tedy neopodstatněný. Já osobně mám jedinou obavu, a to z postrádání dobré chuti.

I chronicky uspěchaní si rádi pochutnají na čerstvém jídle

Mikrovlnná trouba je rozhodně otázkou životního stylu. Já osobně jsem se ji při zařizování vlastní kuchyně vzdala, protože jsem zastáncem čerstvých potravin a vaření si užívám. Moderní varna deska a dobrá trouba mi navíc umožňuje přihřívat jídlo během chviličky. Toto rozhodnutí mi navíc ušetřilo místo v poměrně malém prostoru kuchyně.

Pojďme si shrnout výhody a nevýhody

[tabs tab1=“Výhody“ tab2=“Nevýhody“]

[tab id=1] 

  • Jednoduché ovládání a rychlá příprava jídla.
  • Moderní mikrovlnné trouby mají mnoho dalších funkcí, například gril, vaření v páře, pečení a díky tomu může být využita téměř pro každý recept.
  • Úspora času a úspora energie, lidské i elektrické.
  • Nejmodernější mikrovlnky slibuji menší ztrátu živin obsažených v potravinách než při ohřívání v hrnci či na pánvi.
  • Méně použitého nádobí a příborů. Pracovní plocha zůstává čistá a myčka se nenaplní tak rychle, jako při běžném vaření.

[/tab]
[tab id=2]

[badlist]

  • Rychlý proces vaření může vést k tomu, že živiny budou ztraceny, pokud bude ohřev jen o chviličku delší než by měl být.
  • Nebezpečí exploze při nesprávném postupu.
  • Často není pokrm rovnoměrně ohřátý.
  • Ohřev v mikrovlnce vyžaduje speciální nádobí.

[/badlist]

[/tab]

[/tabs]

Jak sami vidíte, výhody převažují nad nevýhodami. Nicméně kdybyste se, stejně jako já, rozhodli žít bez mikrovlnky, tady je pár tipů na „užitečnější“ spotřebiče, kterými můžete zaplnit volné místo v kuchyni: palačinkovač, popkornovač, jogurtovač, vařič vajec, kráječ párků, loupač jablek, elektrický nůž, domácí pekárna, a mnoho dalších vynálezů moderní technologie. A o těch zase příště.

Zdroj perexové fotografie: Jin Zan, commons.wikimedia.org

Kateřina Bílková

Kateřina Bílková

Miluju jídlo a psaní o něm je pro mne zajímavé. Toto téma by se mohlo zdát docela zbytečným, ale jídlo ovlivňuje naše zdraví, spokojenost, kulturu a další oblasti života. Je to taky téma veselé, proto o něm ráda budu psát dál.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Mária

    Souhlasím – není nad čestvě připravené jídlo !

  • Mária

    čerstvě 🙂