V hlavní roli: Dýně

Na talíři / 30.11.2014

Dopřejte si dýňové dobroty i na začátku prosince. Je to pastva pro oči i  pro váš mlsný jazýček.

Dýňová sezóna se nám pomalu blíží ke konci, to ale neznamená, že si ještě naposled v tomto roce nemůžeme dopřát jedinečné dobroty, které nám tato překrásná podzimní kráska nabízí.

Jak jistě víte, existuje velké množství dýňových odrůd a ne všechny jsou vhodné k vaření či pečení. O tom, jak si vybrat správnou dýni, jste si mohli na našem portálu již přečíst. Teď ale přichází ta zábavnější část, a to inspirace novými recepty, které by měl každý milovník podzimu vyzkoušet. Před tím, než se pustíte do krájení dýně, doporučujeme pořádně naostřit nůž a protáhnout svaly. Dost často se v kuchyni odehrává souboj, v němž vítězí pouze jeden.

Je naprosto jedno, jestli připravujete koláč, polévku nebo cokoliv jiného. Podzimní barevná škála, v jejímž čele stojí právě nádherně oranžová barva, jež symbolizuje právě dýně, je nejen pastvou pro oči, ale i pro chuťové buňky, tak si ten podzim trochu prodlužte. Perfektní kombinace s dýněmi tvoří ořechy (vlašské, mandle…) i zakysaná smetana.

dýňový páj

Dýňový páj s ořechy. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Dýňový páj s vlašskými ořechy

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • kůra z 1/2 citronu
  • 2 vejce
  • 125 g másla

Náplň:

  • 1 menší dýně
  • 5 lžic medu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 vejce
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • špetka skořice nebo hřebíčku

Na dochucení:

máslo, ořechy, med

Z mouky, cukru, soli, citronové kůry, vajec a změklého másla vypracujte nelepivé těsto. Pokud by lepilo, není problém přisypat o trochu více mouky. Hotové těsto zakryjte folií a vložte do ledničky vychladit. Mezitím dejte na zhruba 15 minut vařit oloupanou dýni nakrájenou na kostičky a zbavenou semínek. Já použila hokkaido a musela jsem nakrájené kostičky párkrát podlít trochou vody, aby se nepřipalovaly. Nějak se jim nechtělo změknout. Ideální je položit na celý hrnec s dýňovými kousky poklici a hlídat, zda se vám dýně nepřipaluje. Občas promíchejte a povařte do změknutí.

Těsto vyjměte z ledničky, na utěrce ho vyválejte do tvaru formy na pečení, jemně srolujte (aby se vám lépe přenášelo do formy, jelikož se s ním špatně manipuluje), vložte do vymazané formy na pečení a vtlačte do krajů. Nezapomeňte uprostřed propíchat vidličkou a dejte opět do ledničky.

Dýni rozmixujte tyčovým mixérem a smíchejte s ostatními surovinami na náplň. Tu nalijte na těsto a navrch nasypejte nasekané ořechy orestované na másle a smíchané s několika lžícemi medu.

Páj zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, pak odkryjte a 10 minut dopékejte. Podávejte se zakysanou smetanou.

Dýňové rizoto

Máme pro vás i tip na servírování. Zdroj: The Divine Addiction

Máme pro vás i tip na servírování. Zdroj: The Divine Addiction

Suroviny:

  • cca 600 g dýně hokkaido nebo špagetové dýně
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 40 g másla
  • 100 g parmazánu
  • 1 menší cibulka
  • sklenička bílého vína
  • hrst šalvěje
  • sůl, pepř

Dýni nakrájíme na kostičky a vaříme v lehce osolené vodě asi 15 minut. V druhém hrnci rozpálíme trochu oleje a orestujeme na něm cibulku nakrájenou na kostičky. Orestovanou cibuli zalijeme bílým vínem, které necháme mírně vyvařit. Následně do vína vsypeme propláchnutou rýži, doplníme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme podle instrukcí na obalu.

Změklou dýni mezitím rozmačkáme šťouchadlem na brambory a smícháme s uvařenou rýží a půlkou nastrouhaného parmazánu. Nakonec rizoto dochutíme solí, pepřem a šalvějí a podáváme se zbytkem parmazánu a dýňovými semínky.

Pečená balkánská zelenina

Suroviny (v libovolném množství):

  • brambory
  • mrkev
  • mladá cuketka
  • celer
  • dýně hokkaido
  • červená cibule
  • několik stroužků česneku
  • balkánský sýr nebo feta
  • olivový olej
  • sůl, pepř, grilovací koření, bylinky

Brambory důkladně omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Mrkev a celer zbavíme slupek a nečistot a spolu s opláchnutou cuketou a vydlabanou dýní je nakrájíme na libovolné kusy. Závěrem přidáme měsíčky červené cibule a celé stroužky česneku. Směs rovnoměrně rozprostřeme na plech, bohatě pokropíme olivovým olejem a podle chuti okořeníme. Nakonec přidáme rozdrobený sýr balkánského typu, který je velmi slaný, a proto to při ochucování nepřeháníme se solí. Plech zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme do změknutí, což trvá asi 30-40 minut.

Na závěr pro vás máme klasiku, která prostě, když se řekne dýně, nemůže chybět.

Pikantní dýňová polévka

Receptů na dýňovou polévku je mnoho. Najděte ten váš oblíbený. Zdroj: Soul-Wise Living

Receptů na dýňovou polévku je mnoho. Najděte ten váš oblíbený. Zdroj: Soul-Wise Living

Suroviny:

  • dýně hokkaido
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • máslo
  • 1 mrkev
  • smetana na vaření
  • zeleninový bujon bez glutamátů
  • muškátový oříšek
  • chilli nebo pálivá paprika
  • sůl, pepř

Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme na větší kostky (může být i se s slupkou). V hrnci rozpálíme máslo, vsypeme najemno nasekanou cibuli a česnek i kostky dýně. Vše opékáme asi 5 minut a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev a vaříme do změknutí. Následně vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a zjemníme smetanou. Nakonec dochutíme mletým muškátovým oříškem, chilli, pepřem a solí a dále již nevaříme. Polévku podáváme se lžičkou zakysané smetany a opraženými dýňovými semínky.

A jaký je váš oblíbený dýňový recept?

Zdroj perexové fotografie: photl.com

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář