Apetit na cestách se zaměřil na českou kuchyni

Na talíři / 10.11.2014

Edice Apetit na cestách tentokrát zavítala do českých luhů a hájů. Jaká je nejnovější kuchařka s názvem Honzo, vstávej! aneb Vaříme česky od rána do večera?

V září vyšel další díl z edice Apetit na cestách, který se po italské, francouzské, asijské a řecké zaměřil na českou kuchyni. Kuchařka slibuje tradiční recepty, které voní dětstvím a teplem domova a na druhé straně i nový náboj.

Vše tradiční v jedné kuchařce

Rozdělení kapitol:

  • Polévka je grunt
  • Klasika se šesti
  • To je maso!
  • Rodinné šlágry
  • Něco na zub
  • Pohádka mládí
  • Sladká tečka

Tak, jak jsme u Apetitu zvyklí, ani zde nechybí stránky se zajímavostmi a obecnějšími radami. Jako první se dozvíte se, co lze považovat za základní kameny české kuchyně už po léta. Dále už je kuchařka rozdělena na sedm kapitol a kromě receptů nechybí spousta dalších informací. Některé vám usnadní vaření, jiné jsou spíše ke zpestření kuchařky. Kolik toho například víte o tradičním cibuláku?

V kuchařce nechybí opravdové české klasiky. Na cokoliv si vzpomenete z tradiční české kuchyně, tu najdete. A to dokonce i když zabrousíte do dětství. Naučíte se všechny omáčky, knedlíky, polévky, ale i krupicovou kaši, škubánku či šišky se strouhankou.

Kromě těchto klasik najdete také kapitolu zaměřenou na delikatesy studené kuchyně, protože ta je opravdu základem české kuchyně. Víte, že obložené chlebíčky jsou českým jídlem? Jen si vybavte, kolikrát do roka je vidíte na stole. A chlebíčky to nekončí, kromě nejrůznějších pomazánek se naučíte připravovat terinu, paštiku, vaječnou tlačenku a různé saláty. Rozhodně tu najdete spoustu nových tipů na silvestrovské pohoštění.

Jediné, co se ukázalo být malým problémem, je číslování stránek, které na většině stránek chybí a to velmi znesnadňuje orientaci. Navíc není vždy dotaženo do konce, například u špekových knedlíků je odkaz na přípravu zelí na str. 75. Tam ale (po dlouhém hledání a odpočítávání samotné stránky) najdete smažené řízky a bramborový salát.

Vyzkoušeli jsme

Podle kuchařky jsem vařila bramboračku a špekové knedlíky.

Bramboračka

Suroviny:

  • sušené houby
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule nebo pórek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 8 přepůlených kapustiček
  • 3-4 brambory
  • 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru
  • kostka zeleninového bujonu
  • 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy
  • sůl, pepř
  • 2-3 lžičky sušené majoránky
  • stroužek česneku
  • nasekaná petrželka na ozdobení

Nejprve si připravte houby, které vařte asi deset minut a poté sceďte. Ve větším hrnci orestujte na másle na drobno nakrájenou cibulku nebo pórek. Po pěti minutách zaprašte hladkou moukou a míchejte ještě asi minutu. Zalijte 2 litry vody a rozmíchejte. Přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, zeleninu, bujon, koření a houby.

Polévku vařte asi 15 minut, dokud brambory a zelenina nebudou měkké. Pro zahuštění rozmačkejte brambory šťouchadlem. Na závěr dosolte, opepřete a vmíchejte majoránku.

Co se týče bramboračky, tak mě překvapila rychlost tohoto receptu. Příště dám ale méně zeleniny, protože její chuť trochu přebíjela. Pokud však dodržíte předepsané množství, budete potřebovat opravdu velký hrnec a aby byla polévka hustá, tak brambory rozmačkejte.

Bramboračka

Bramboračka

Špekové knedlíky

Suroviny:

  • 6 tvrdších housek
  • 50 g špeku
  • 500 g hrubé mouky
  • 3 vejce a 2 žloutky
  • voda
  • 150-200 g uzeného masa
  • špetka soli
  • dušené zelí
  • opečená cibulka

Nakrájejte na kostičky housky, špek a maso. Housky osmažte na špeku (nebo slanině). V míse si připravte těsto. Smíchejte mouku, vejce, žloutky a osolte. Pomocí vody míchejte v těsto. Přidejte tolik vody, abyste měli spíše řidší těsto.

Do těsta přidejte osmažené housky a uzené maso. Pořádně promíchejte a nechte hodinu odpočívat. Poté vytvarujte knedlíky a vařte 20 minut v osolené vodě. Po uvaření podávejte s červeným zelím a osmaženou cibulkou.

Špekové knedlíky byly mojí premiérou. Opět mě překvapila jednoduchost receptu. Na chvilku bylo hotovo a s použití minima nádobí.

Špekové knedlíky

Špekové knedlíky

Tato kuchařka je základem pro milovníky české kuchyně, zvlášť pro ty, co nemají tyto recepty poděděné z generace na generaci. Najdete zde prostě vše.

 Knihu poskytlo k recenzi KNIHCENTRUM.cz a je možno si ji koupit přímo v e-shopu.

logo_knihcentrum_bilypodklad

 

Zdroj fotografií: Alice Pazderová, Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář